• Comfortabel met techniek

 • Storingsdienst 06 - 531 579 23

Hoe ontlucht ik mijn verwarming?

Hoe ontlucht ik mijn verwarming? 1140 600 Coenders Installatietechniek


Hoe ontlucht ik mijn verwarming?

In 10 stappen je verwarming ontluchten

De herfst en winter gaan hun intrede doen. De verwarming moet weer aan. Maar voordat het zover is, is het belangrijk dat je de verwarming eerst ontlucht. Ontluchten van je verwarming zorgt ervoor dat je radiatoren sneller en beter warm worden. Tevens voorkom je een tikkend of borrelend geluid in je CV-installatie wat komt door luchtbellen die door de leidingen schieten. Om dit soort ongemakken uit te sluiten ga je jouw verwarming ontluchten. Dit is relatief eenvoudig en kun je met wat aanvullende informatie prima zelf doen.

Wanneer ontlucht ik mijn verwarming?

Dat het tijd is voor het ontluchten van je verwarming kun je door verschillende ongemakken merken. Een veelvoorkomend ongemak ontstaat aan het begin van het koude seizoen. Wanneer de centrale verwarming aanslaat maar er één kamer is die koud blijft, is dit een teken dat het tijd is om je radiatoren te ontluchten. Dit zal in de meeste gevallen een kamer op de bovenste verdieping zijn, aangezien lucht het hoogste punt zoekt.

Wat is nodig om je verwarming te ontluchten?

Om je verwarming te ontluchten zijn weinig hulpmiddelen nodig. Het belangrijkste is een ontluchtingssleutel. Deze heb je nodig om de ontluchtingsventielen van de radiatoren te openen. Daarnaast heb je een absorberende doek nodig om eventueel lekkend water op te vangen.

Hoe ontlucht ik mijn verwarming?

 1. Draai alle radiatorknoppen in je woning volledig open.
 2. Zet vervolgens de thermostaat op minimaal 25 graden gedurende 10 minuten. Hierdoor komt de lucht nu samen bij de ontluchtingsventielen.
 3. Zet nu de thermostaat op de laagst mogelijke stand gedurende 10 minuten. Hierdoor stopt de CV-ketel met het verwarmen van het water.
 4. Na deze 10 minuten draai je alle radiatorknoppen volledig dicht.
 5. Je kunt nu beginnen met je radiatoren ontluchten. Hiervoor heb je wel een ontluchtingssleutel nodig.
 6. Begin met het ontluchten van de radiatoren. Start bij de meest laaggeplaatste radiator in je woning en werk vanaf hier naar boven toe. Zorg dat je een absorberende doek bij het ontluchtingsventiel houdt om eventueel lekkend water op te vangen.
 7. Draai nu het ventiel open, doe dit rustig en tegen de klok in. Draai het ventiel weer dicht als er water ontsnapt. Dit water kan erg vies ogen of zelfs zwart zijn, dit is echter niet erg.
 8. Draai de radiatorknoppen allemaal weer open.
 9. Zet de thermostaat nu weer aan en wacht 10 minuten.
 10. Controleer of de waterdruk in de CV-ketel minimaal 1,5 bar is.

In principe hoef je slechts één keer per jaar je verwarming te ontluchten. Blijf je toch tikkende geluiden horen en worden de radiatoren niet warm genoeg? Dan raden wij je aan contact met de storingsdienst van Coenders Installatietechniek op te nemen, zodat wij zo snel mogelijk kunnen achterhalen wat er aan de hand is, en het probleem kunnen oplossen.

TIP van Coenders

Laat je cv-installatie één keer in de 2 jaar nakijken en schoonmaken door Coenders Installatietechniek. Dat verlengt de levensduur van je ketel en daarmee voorkom je dure storingen.