• Comfortabel met techniek

  • Storingsdienst 06 - 531 579 23

Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp? 1140 600 Coenders Installatietechniek

Hoe werkt een warmtepomp?

 

Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een warmtebron (buitenlucht), twee warmtewisselaars (één om warmte op te nemen en één om warmte af te geven) en een relatief kleine hoeveelheid elektrische energie. Deze is namelijk nodig om de warmtepomp aan te drijven. Een lucht/water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en verhoogt de temperatuur ervan via een compressor die hij dan vervolgens weer afgeeft aan het verwarmingscircuit van jouw woning. De warmtepomp maakt hiervoor gebruik van een koelvloeistof die als medium dient om de warmte te transporteren. Een warmtepomp is in feite dus een omgekeerde koelkast

Werkt een warmtepomp ook in de winter?

Wanneer de temperatuur van de buitenlucht onder het vriespunt komt, is deze nog steeds voorzien van energie. Lucht van -10°C is relatief koud maar wanneer deze lucht in contact komt met een veel kouder medium kan het gemakkelijk haar energie (warmte) afstaan. Indien de werking van de warmtepomp toch niet voldoende is om de gevraagde warmte te leveren, kan een verwarmingsketel of een elektrische noodweerstand bijspringen.

Heb ik met een warmtepomp voldoende om mijn woning te verwarmen?

Het is mogelijk om voor de verwarming van jouw woning enkel gebruik te maken van een warmtepomp. We noemen dit een stand-alone oplossing. Deze oplossing is het meest geschikt voor nieuwbouw of grote renovaties met een lagere energiebehoefte. Wil je weten of jouw woning geschikt is?

Kan ik met een warmtepomp ook mijn warm water verwarmen?

Dit kan wanneer je de warmtepomp gaat combineren met een warm water boiler. Deze warm water boiler kan dan nog gecombineerd worden met zonnepanelen. Daarnaast kan je ook kiezen voor een warmtepompboiler. Deze staat onafhankelijk van de warmtepomp, maar verwarmt eveneens zeer zuinig en milieuvriendelijk het sanitair water. Hierover informeren wij je graag. 

Kan een warmtepomp aangesloten worden op mijn bestaande verwarmingssysteem?

De lucht/water warmtepompen zijn zeer geschikt voor toepassingen in bestaande woningen. Er zijn namelijk geen ingrijpende aanpassingen voor nodig. Maar uiteraard kunnen lucht/water warmtepompen ook in nieuwbouw een uitstekende oplossing zijn! Bovendien kunnen diverse types warmtepompen aangesloten worden op vele merken ketels en alle types energie.

Wij begrijpen dat na het lezen van bovenstaande, er nog steeds heel veel vragen zijn. Wij komen graag bij je langs om al jouw vragen te beantwoorden.