• Comfortabel met techniek

  • Storingsdienst 06 - 531 579 23

Hoeveel stroom levert mijn zonnepaneel op?

Hoeveel stroom levert mijn zonnepaneel op? 1140 600 Coenders Installatietechniek

Hoeveel stroom levert mijn zonnepaneel eigenlijk op?

Een formule die uitrekent hoeveel zonnepanelen opwekken; die bestaat!

Je kunt dus eenvoudig zelf de opbrengst van je zonnepanelen uitrekenen zodat je weet hoeveel zonnestroom jij opwekt.

Met de opbrengst van je zonnepanelen bedoelen we hoeveel kilowattuur (kWh) stroom in een jaar tijd wordt opgewekt. Als je weet wat een enkele zonnepaneel opwekt, kun je precies uitrekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om jouw energieverbruik te dekken. Of je kunt checken of de werkelijke opwek overeenkomt met wat ze zouden moeten opwekken.

In eerste instantie zou je verwachten dat prachtige zomerse dagen met volle zon je ‘kleine elektriciteitscentrale’ op volle toeren laat draaien toch? Niet helemaal, want hoe warmer het is hoe minder zonnestroom je zonnepanelen opwekken. De perfecte periode voor het opwekken van zonne-energie is vooral de lente. Kijk maar in de grafiek hieronder waarin je per maand ziet wat gemiddeld aan zonnestroom wordt opgewekt.

Vermogen zonnepanelen

Bij zonnepanelen maken we onderscheid tussen Wattpiek (Wp) en kilowattuur (kWh).

Wattpiek
Met wattpiek drukken we het vermogen van zonnepanelen uit. Gemiddeld is het vermogen tussen de 250 en 270 Wp. Vaak test de fabrikant de Wp van de zonnepanelen onder de Standaard Test Condities (STC). Die zijn:

  • Een paneeltemperatuur van 25 graden
  • Een instraling van 1.000 W/m2 waarbij de zon loodrecht op de zonnepanelen straalt.

 

Kilowattuur
Met kilowattuur geven we aan hoeveel elektriciteit wordt opgewekt of verbruikt in 1 uur.

Laat ons berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. 

Formule voor het berekenen van de opbrengst

We gaan er even vanuit dat je zonnepanelen een vermogen van 250 Wp hebben. Dit betekent dat ze in een uur tijd 0,25 kWh opwekken tijdens de ideale condities. Die ideale condities doen zich lang niet altijd voor. Soms is het bewolkt en regent het of schijnt de zon niet loodrecht op de zonnepanelen. Daarom houden we rekening met een correctiefactor van 0,89. Met deze som reken je vervolgens uit hoeveel je zonnepanelen jaarlijks opwekken:

250 Wp X 0,89 = 222,5 kWh.

Dus één paneel wekt jaarlijks gemiddeld 222,5 kWh op. Tien van in totaal 2500 Wp wekken samen 2.225 kWh per jaar op. Is dit genoeg om in jouw energieverbruik te voorzien?

Ook besparen met zonnepanelen? Neem dan nu contact met ons op.