• Comfortabel met techniek

  • Storingsdienst 06 - 531 579 23

Zonnepanelen zijn hot

Zonnepanelen zijn hot 1140 600 Coenders Installatietechniek

Zonnepanelen zijn hot

Zonnepanelen; inmiddels liggen er al zo’n 21 miljoen op de Nederlandse daken.

En dit aantal zonnepanelen gaat alleen maar verder toenemen in de komende jaren. Niet zo gek ook. Met zonnepanelen kun je namelijk gratis zonne-energie opwekken voor het produceren van elektriciteit.

Ben jij van plan zonnepanelen te kopen? Lees dan even de veel gestelde vragen over zonnepanelen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De geschiktheid van jouw dak is o.a. afhankelijk van de ligging, de schaduwwerking en de hellingshoek. Ligt jouw dak bijvoorbeeld (deels) in de schaduw dan wekt het systeem minder stroom op. Over het algemeen liggen zonnepanelen serieel geschakeld. Dit houdt in dat ze onderling met elkaar verbonden zijn en als één paneel in de schaduw ligt, dit invloed heeft op de rest van de panelen en dus op de opbrengst. Mocht dit het geval zijn, dan kan er ook worden gekeken of het mogelijk is om de panelen parallel te schakelen. Bij deze manier van schakelen zorgt elk paneel voor zijn eigen opbrengst en kun jij ook panelen plaatsen indien het dak deel in de schaduw ligt.

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Neem nu contact op met ons.

Wat kosten zonnepanelen eigenlijk en zijn er nog subsidies mogelijk?

De prijs van zonnepanelen is in de afgelopen jaren enorm gedaald. Voor een systeem van 12 panelen met een totaal vermogen van 3.600 Wattpiek (Wp), betaal je gemiddeld € 4.700,- inclusief BTW, omvormer en installatie. Let wel, de kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van jouw energieverbruik. In 2019 kun je helaas geen subsidie meer aanvragen voor zonnepanelen. Wel kun je via de Belastingdienst de BTW op aanschaf en installatie terugvragen. Bij een investering van € 4.700,- levert dit u al gauw € 800,- op. De moeite waard dus.

Kan ik zonnepanelen zelf installeren?

Wij raden het niet aan om van de installatie van zonnepanelen en doe-het-zelf klus te maken. Met zonnepanelen op je dak ben je er namelijk nog niet. In uw meterkast moeten een aantal zaken worden aangepast. Coenders zorgt ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Laat de installatie van zonnepanelen dus altijd over aan de erkende installateur.

Kan ik teveel opgewekte energie nog terugleveren?

Je kunt de teveel opgewekte stroom nog terugleveren. Op jouw jaarrekening wordt dan de opgewekte stroom van uw zonnepanelen verrekent met de verbruikte stroom tegen hetzelfde tarief. Dit noemen we salderen. Bijvoorbeeld: jouw zonnepanelen leveren in één jaar 1.500 kWh op. In datzelfde jaar verbruik je 3.500 kWh. U krijgt dan een jaarrekening voor 2000 kWh (3.500 – 1.500). Deze salderingsregeling blijft tot 2023 bestaan, daarna wordt deze in stappen afgebouwd.

Wat is de toekomst van zonnepanelen?

Zonnepanelen winnen nog steeds aan populariteit en dat is niet zo gek. De opgewekte energie is schoon en je bespaart ermee op de energierekening. Door de komst van allerlei nieuwe producten, zoals de elektrische warmtepomp, zal het aandeel zonnepanelen op de Nederlandse daken nog verder groeien. Door deze warmtepomp te combineren met zonnepanelen kunt je jouw woning duurzaam verwarmen met zelf opgewekte energie. Daarnaast zien we ook veel nieuwe ontwikkelingen in opslagmogelijkheden voor zonne-energie, zoals energie opslaan in een accu, maar ook opslag in boiler zien we steeds meer. De ontwikkelingen omtrent zonnepanelen staan niet stil, en de toekomst van zonnepanelen ziet er vooralsnog goed uit.

Ook besparen met zonnepanelen? Neem dan nu contact met ons op.